tirsdag 25. januar 2011

I Stor Hans sine fotspor


De fleste vil nok si at skal man til Femundsmarka går man i Lars Monsen sine fotspor. Ja man kan si at etter serier på NRK går de fleste etter Lars Monsen. Men tilbake i tid snakker man heller om Stor Hans, eller Hans Olof Hansson som han egentlig het.Hans Olof var opprinnelig fra Sverige. Hans hadde i flere år jobbet som tømmerfløter og skogsarbeider før han i 1908 gjorde Femundsmarka til sitt hjem. Her bodde han alene og var til en viss grad selv forskynt med mat. Han holdt seg medt mellom Røavassdraget og Feragen. Til sammen bodde Storhans i Femundsmarka i 38 år ! Stor Hans døde i Femundsmarka 76 år gammel i 1946.

Det finnes også en annen mann som bodde ute i Femundsmarka, Han het Jon Larsen, mer kjent som Jo-Larsa. Ryktene sier at Jo-Larsa og Stor Hans ikke var helt på talefot og at de holdt seg for det meste på hver sin side av Røa. Hans på Nordsiden og Jo på sørsiden.

Kilde : Femundsens villmarkVi håper på å komme innom stedet der Stor Hans levde når vi skal til Femundsmarka i sommer. Det finnes mer informasjon om stor hans på nettet, samt bøker og museet på Røros. Det er alltid spennende å vandre i terreng der det finnes mye "glemt" historie. Kanskje er vi heldige å møte på noen som er lokalkjen og kan fortelle et par røverhistorier eller fler !

Det som er sikkert at at man alltid når man er i Femundsmarka skal man ta en stor SKÅL for Stor Hans !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar